Bewoners akkoord met plannen voor energie neutrale woning
15 januari 2018

December 2017 hebben we dit bijzondere project in opdracht gekregen. Wij gaan de buitengevels geheel isoleren en worden voorzien van een gepleisterde afwerking van Strikolith. Een gedeelte zal met Spachtelpleister BGI 1.5mm worden afgewerkt en het gedeelte wat het uiterlijk moet krijgen van een bakstenen gevel gaan we afwerken met Brick ID, een innovatief product  van Strikolith wat als stukwerk wordt aangebracht en zo bewerkt wordt dat het de uitstraling van een baksteen krijgt! De start van het project staat gepland in maart en het gehele project zal voor de bouwvak vakantie opgeleverd gaan worden…

Onderstaand een artikel van onze opdrachtgever Quawonen:

Een woning die net zoveel energie opwekt als bewoners verbruiken. Dat is straks het resultaat van een renovatieproject van QuaWonen in Krimpen aan den IJssel. De 64 huishoudens in de Lijster-Mezen-Merel-Putter-Vinkenstraat krijgen een zeer comfortabele woning én hun woonlasten dalen flink. QuaWonen heeft de ambitie om uiteindelijk een volledig energieneutrale woningvoorraad te bereiken. Daarom heeft de corporatie met ontwikkelpartners naar een betaalbare oplossing gezocht. De werkzaamheden beginnen dit voorjaar. In de zomer staan de woningen er weer als nieuw bij.

Onder de naam ‘Energieswitch Lijsterstraat’ voert QuaWonen een project uit dat veel verder gaat dan eerdere energieprojecten. De 64 woningen worden zodanig verbeterd, dat ze net zoveel energie produceren als nodig is voor verwarming, ventilatie, warm water en het huishoudelijke verbruik bij een gemiddeld gezin. Dit wordt bereikt door hele goede isolatie van daken, gevels en een gedeeltelijk nieuwe beganegrondvloer én nieuwe installaties zoals zonnepanelen en een warmtepomp op zolder. De woningen hebben straks geen gasaansluiting meer; ze worden volledig elektrisch.

Beperkte huurverhoging
Bewoners krijgen een energiebundel met een vastgesteld aantal kilowattuur aan elektriciteit. Bij gemiddeld verbruik en gemiddelde weersomstandigheden is dit genoeg en hoeven bewoners alleen de vastrechtkosten te betalen aan het energiebedrijf. Minder verbruiken betekent geld terugkrijgen. In tegenstelling tot andere corporaties die woningen energieneutraal maken, vraagt QuaWonen hiervoor geen energieprestatievergoeding (EPV). Bewoners betalen slechts een beperkte huurverhoging van €25 per maand. De besparing op energiekosten is gemiddeld €125 per maand.

Bouwpartners in dit project
De ontwikkelpartners van QuaWonen in dit project zijn: Weijman, A3 Architecten, Kingspan Geisoleerde Panelen, Strikolith, M. van der Looy Afbouw, Nieman Raadgevende Ingenieurs en Inventum. De partners hebben, naast hun eigen expertise, een gedeelde verantwoordelijkheid in het proces en in het resultaat.