Buitengevel isolatie
24 april 2020

Buitengevel isolatie

Isoleren van de buitengevel

 

Buitengevel isolatie is de manier om uw woning en/of bedrijfspand energiezuinig te bouwen en/of te renoveren. Door uw buitengevel te voorzien van een thermische gevelisolatie met stucwerk kunt u een hogere Rc-waarde behalen dan met traditionele spouwmuurisolatie.

Wat is een Rc waarde: dit staat voor het isolerend vermogen van een constructie (R= ‘resistance’, c = ‘construction’). Hoe hoger deze Rc-waarde, hoe beter de constructie isoleert. Een constructie is bijvoorbeeld het dak, de spouwmuur of een vloer. In dit en de volgende artikelen hebben we het over gevel isolatie.

Bouwfysisch gezien is dit dan ook de meest efficiënte manier van isoleren. De thermische gevelisolatie is opgebouwd uit diverse lagen, zoals in onderstaande foto is te zien.

Uw woning heeft dan als het ware een gewatteerde jas aan en dient hierbij als een thermische schil. Temperaturen zullen langer constant blijven en energiekosten kunnen tot wel 40 % afnemen.

Warmte zal in de zomer minder snel binnendringen, daardoor kunt u genieten van een aangenaam koele woning. Koude stromen (ook wel tocht) in een woning ontstaan door kieren waar geen isolatie aanwezig is. Bij buitengevelisolatie is dit verholpen omdat de volledige gevel wordt geïsoleerd. Circulatie van koude en warme luchtstromen langs deze wanden is niet aanwezig.

De Diverse lagen waaruit de gevelisolatie is opgebouwd ziet u op onderstaande foto. De isolatie platen worden verlijmd tegen een draagkrachtige ondergrond. Hierna wordt het geheel voorzien van een spannings verdelende laag, wordt ook wel de mortelweefsellaag genoemd. Daarna is de gevel klaar om voorzien te worden van een eindafwerking, hierin is een ruime keuze zoals:

  • Minerale afwerking “Variostar”
  • Kunsthars gebonden “Spachtelpleister BGI”
  • Sillicaat gebonden afwerking “Schuurpleister Sillicaat 0.5 mm”
  • Steenstrips is diverse soorten

De komende weken zullen we om de twee weken diverse onderwerpen mbt buitengevelisolatie toelichten, met over twee weken: De minerale afwerking “Variostar”.