BUITENGEVELISOLATIE III
28 mei 2020

BUITENGEVELISOLATIE

SOORTEN AFWERKING 2

Twee weken geleden hebben we het uitgebreid gehad over de afwerking;
Minerale afwerking “Variostar”
Deze week gaan we dieper in op de Kunstharsgebonden afwerking “Spachtelpleister BGI”
Onderstaand nogmaals de verschillende soorten afwerking die mogelijk zijn op uw buitengevel:

• Minerale afwerking “Variostar”
• Kunsthars gebonden “Spachtelpleister BGI”
• Sillicaat gebonden afwerking “Schuurpleister Sillicaat 0.5 mm”
• Minerale afwerking “Schuurwerk GW02”
• Minerale afwerking “krabpleister”
• Minerale afwerking “Brick-ID”
• Steenstrips is diverse soorten

Gevelafwerking 2: Kunsthars gebonden “Spachtelpleister BGI”

Gevelisolatiesystemen met een eindafwerking van geëmulgeerde bindmiddelen, zoals de Spachtelpleister BGI, zijn in ons land het meest bekend.

Bij deze projecten hebben we gekozen voor een afwerking “Spachtelpleister BGI” Dit is een sierpleister op basis van acrylaat met een rustig en regelmatig korrelig gevelbeeld. Door de variëteit in korrelgradaties tussen een zeer fijne 1 mm korrel tot een grovere 3 mm korrel zijn diverse esthetische gevelbeelden mogelijk.

De Spachtelpleister BGI kan direct in een groot scala aan kleuren worden aangebracht wat het aanbrengen van een verfsysteem niet direct noodzakelijk maakt. Hierdoor is de Spachtelpleister BGI een economisch gunstige keuze. De hechting van de sierpleister is vergelijkbaar met dat van een verfsysteem, dit in tegenstelling tot de in de vorige blog omschreven minerale sierpleister Variostar waarbij een verankering met de minerale mortellaag ontstaat. Doordat de pleister door-en-door gekleurd wordt is de afwerking consistent van kleur en zijn kleine beschadigingen zoals krassen, niet direct zichtbaar.

Naast de genoemde voordelen hebben geëmulgeerde pleisters echter als nadeel dat het bindmiddel aan degradatie onderhevig is, wat technisch onderhoud binnen ca. 8 jaar noodzakelijk maakt. Ook zijn deze pleisters gevoeliger voor weersinvloeden tijdens het aanbrengen en voor onthechting bij inwatering achter de pleister door schade of bv. een lekkage aan het dak. Tijdig onderhoud is dan ook van groot belang. Voor een betere technische bescherming, reinigbaarheid en een langdurig mooie gevel kan de Spachtelpleister BGI direct na het aanbrengen worden voorzien van een afparelende Pearlcoat muurverf.

Dus bent u op zoek naar een budgettair gunstige, direct op kleur aangebrachte, rustige en regelmatige gevelafwerking, dan is de Spachtelpleister BGI wellicht de keuze voor u!

Onderstaand een aantal foto’s van projecten waar wij de gevel hebben voorzien van “Spachtelpleister BGI”