BUITENGEVELISOLATIE V
25 juni 2020

BUITENGEVELISOLATIE

SOORTEN AFWERKING 5

De afgelopen weken hebben we het gehad over de afwerkingen Spachtelpleister BGI, VARIOSTAR en de mogelijke geschuurde afwerkingen, Schuurpleister Silicaat en GW O2.
Naast deze dunlagige afwerkmogelijkheden kan ook worden gekozen voor een dik minerale afwerking ‘Krabpleister’. Deze week gaan we deze karakteristieke afwerking verder uitlichten.

Onderstaand nogmaals een opsomming van de mogelijke keuzes:

• Minerale afwerking “Variostar”
• Kunsthars gebonden “Spachtelpleister BGI”
• Silicaat gebonden afwerking “Schuurpleister Silicaat 0.5 mm”
• Minerale afwerking “Schuurwerk GW 02”
• Minerale afwerking “Krabpleister”
• Minerale afwerking “Brick-ID”
• Steenstrips in diverse soorten

Gevelafwerking 5: Minerale “Krabpleister”

Krabpleister is de meest duurzame en karakteristieke afwerking binnen de afwerkpleisters. Deze minerale toplaag is feitelijk een eeuwenoud bouwmateriaal dat al meer dan honderd jaar fabrieksmatig wordt vervaardigd, op basis van kalk en cement. Het statige, tijdloze karakter wordt gerealiseerd door vakmanschap tijdens de verwerking.Door het klassieke karakter is deze afwerking, die leverbaar is in diverse korrelgroottes, heel goed te combineren met andere gevelafwerkingen. Het natuurlijke grove uiterlijk van de afwerking wordt ondersteund door een evenwichtig gekozen kleurenscala.

Deze krachtige, decoratieve afwerking wordt aangebracht in een laagdikte van ca. 10-15 mm en heeft daarmee een langdurige levensfase. De beperkte onderhoudscycli zorgt dat een gevel die is voorzien van Krabpleister uiteindelijk zeer economisch is. De sterke minerale eigenschappen zorgen voor een natuurlijk uiterlijk met een technisch zeer lange levensduur. Onderhoud gebeurt bij deze afwerking dan ook voornamelijk uit esthetisch oogpunt. Krabpleister heeft een oppervlak dat enigszins ‘poederend’ blijft, waardoor aanhechting van vuil wordt beperkt. Een verfsysteem is hierbij dan ook niet van toepassing. Weersinvloeden zorgen er voor dat vuildeeltjes veelal weer van het oppervlak worden afgespoeld. Gevels die op termijn toch te vervuild raken kunnen eenvoudig worden schoongespoten.

De ruime laagdikte zorgt tevens dat het systeem goed stootvast is. Mochten er toch kleine beschadigingen ontstaan dan zal dit minder opvallend zijn dan bij de dunne sierpleister afwerkingen en technisch ook geen afbreuk doen aan het systeem. Het benodigde vakmanschap en geruime laagdikte maakt dit systeem in aanschaf wel wat duurder dan systemen met een dunne sierpleister afwerking. Op de lange termijn wordt dit gecompenseerd door de geringe onderhoudskosten.

Dus past een grovere, karakteristieke afwerking in uw ontwerp (en budget) dan is de Krabpleister de keuze voor een technisch zeer duurzame gevel!