BUITENGEVELISOLATIE VII
16 juli 2020

BUITENGEVELISOLATIE

SOORTEN AFWERKING 7

Twee weken geleden bespraken we de bijzondere afwerking: Brick-ID. Deze week de laatste soort afwerking, steenstrips.

Steenstrips zijn er verschillende soorten. Onderstaand nogmaals een opsomming van de mogelijke keuze’s:

• Minerale afwerking “Variostar”
• Kunsthars gebonden “Spachtelpleister BGI”
• Sillicaat gebonden afwerking “Schuurpleister Sillicaat 0.5 mm”
• Minerale afwerking “Schuurwerk GW02”
• Minerale afwerking “krabpleister”
• Minerale afwerking “Brick-ID”
• Steenstrips in diverse soorten

Gevelafwerking 6: Steenstrips

Nederland is van oudsher een ‘baksteen’ land. De meeste bestaande gebouwen zijn dan ook uitgevoerd in schoon metselwerk. Een groot deel van het woningbestand moet naar de huidige tijd energetisch worden ge-upgrade.
Daarvoor is buitengevelisolatie bij uitstek geschikt. Isoleren aan de buitenzijde van het gebouw zorgt voor het minste overlast bij bewoners, geeft geen ruimteverlies binnen en is bouwfysisch gezien de meest ideale plaats om te isoleren.
Koudebruggen worden hiermee voor het grootste deel weggehaald. Iets wat met binnen isolatie vaak niet mogelijk is. Welstandsregels zorgen er echter voor dat niet in alle gevallen sierpleisters kunnen worden toegepast.
Hierbij bieden steenstrips uitkomst. Door het toepassen van een buitengevelisolatiesysteem met steenstripafwerking ontstaat een combinatie waarbij het uiterlijk niet hoeft te veranderen. Het geringe gewicht maakt dat er vaak geen bouwkundige aanpassingen nodig zijn.
Uiteraard kan het systeem ook worden ingezet in nieuwebouwsituaties waar een gevelbeeld van ‘metselwerk’ gewenst of vereist is.

De steenstrips zijn leverbaar in een aantal varianten, van een dunne FLEX strip (ca. 4-5 mm) tot aan een gereconstrueerde natuursteen. Dit geeft de ontwerper de mogelijkheid om het geheel naar wens uit te voeren.
De dunne, lichtgewicht, FLEX steenstrips kunnen in nagenoeg iedere variant worden gemaakt waarmee benadering van de bestaande steen zeer goed mogelijk is. Het zeer beperkte gewicht maakt dat het gevelisolatiesysteem geen aanvullende mechanische bevestiging nodig heeft.

Een andere mogelijkheid is om gebakken keramische steenstrips of gezaagde baksteenstrips toe te passen als eindafwerking. Dit geeft het meest realistische beeld ten opzichte van fysiek metselwerk. Hierbij is een aanvullende mechanische bevestiging van het gevelisolatiesystem wel noodzakelijk vanwege het hogere gewicht. Het systeem is door toepassing van de baksteen zeer duurzaam en vergt minimaal onderhoud, waardoor het op lange termijn zeer economisch is.

Als laatste zijn er speciale gereconstrueerde natuursteenstrips waarmee een uniek gevelbeeld bereikt kan worden. Dit systeem wordt opgebouwd uit meerdere lagen, die onderling op elkaar zijn afgestemd en getest. Ook dit systeem moet aanvullend mechanisch bevestigd worden.
De samenstelling van de stenen is dusdanig dat ondanks het robuuste uiterlijk er een gering gewicht op de gevel wordt aangebracht. De stenen zijn tevens dampdoorlatend, wat een vereiste is voor buitengevelisolatie.

Dus zoekt u een gevelafwerking met een steenuiterlijk dan is buitengevelisolatie nog steeds een zeer goede optie!
Wij bespreken graag met u de mogelijkheden voor uw project.